Monday, March 18

Gold...$1200/oz. (Don't) dan (Do).

Satu artikel yang saya baca. Tak tau plak dari mana sumber ni. Lupa dah...
 Dalam artikel tersebut diceritakan harga emas akan menjunam tahap "support" $1450, dan seterusnya mencecah lingkungan $1200. Lebih kurang 20% dari harga sekarang.
Tapi, yang penting anda kena bersedia dengan strategi apa yang akan anda lakukan jika betul-betul harga emas menjunam ke harga yang disebutkan. Disini saya ada menyediakan beberapa tips kepada anda sebagai cadangan untuk dilakukan jika harga emas betul-betul mencecah 20%.  Saya pecahkan kepada dua bahagian, (Don't) dan (Do).
Tiga jangan (Don't)
  1. (Don't)Jangan menjual emas ditangan anda kerana "fundamental" untuk emas masih lagi kukuh. 
  2. (Don't)Jangan menjual emas ditangan anda kecuali anda nak buat "stop-loss" semasa harga sedang jatuh dan bercadang beli semula semasa harga mencecah lingkungan $1200. 
  3. (Don't)Jangan buat langkah (3) jika anda tidak dapat menjangka dengan tepat harga akan jatuh lagi ataupun tidak. Jangan main buat tindakan semberono jer atau ikt2. Org jual, kita pn jual gak.
  Tiga yang perlu buat  (Do)
  1. (Do)Buat bertenang atau bawa bertenang. ""Correction" adalah bersifat sementara. Lihat ia sebagai satu peluang, bukan kemusnahan,hehe...
  2. (Do)Buat belian tambahan. Sebagai "cost-averaging" emas anda."Thumbs up" utk penambahan "lower cost averaging" ni ialah dalam lingkungan 10% lebih rendah daripada belian sebelumnya.
  3. (Do)Buat tak tau je. Dan tunggu, kerana asas a.k.a "fundamental" emas masih lagi kukuh dan akan kembali ke tahap yang lebih tinggi jika diberi masa.
   Artikel awal di:
   http://emasperakkita.blogspot.com/2013/03/gold-1200ozwhat.html
   ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Untuk maklumat lanjut mengenai pelaburan/simpanan emas yang betul ataupun Public Gold, boleh menghubungi saya di 014-5413852/ 0111-9067475

   p/s : Simpan emas/silver utk 'keselamatan aset'  anda.

   Dari laptop admin,
   Amir Saifuddin bin Mohd Fauzi
   01119067475 / 0145413852

   No comments:

   Post a Comment